Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

Barlind

Lettstelt og vintergrønn hekk


Vokser sakte men tåler sol og skygge

Barlind er en saktevoksende plante som tåler både å stå i sol og skygge. Den tåler også salt og meget sterk beskjæring, og er derfor velegnet som hekkplante. Barlind tåler ikke fuktig jord, så det er derfor viktig at den plantes i godt drenert jord. Barlind har en rekke kultiverte varianter og former.

Viktig detalj om Barlind - den er giftig

Det stemmer. Hele planten, nålene, stammen, alt. Så hva du enn gjør, ikke gå og gnag på den, hører du? Er du bekymret for at barna dine kommer i kontakt med barlindhekken anbefaler vi Barlind Hillii som ikke etablerer bær – da er det mindre som frister for de minste. Men hva med hjorten? Blir ikke den forgiftet når den spiser barlind? Nei.  Naturen er full av mysterier.... Hekkplanter.no tilbyr 4 typer Barlindhekk; Barlind (vanlig Europabarlind), Barlind Hicksii, Barlind Hillii og Japanbarlind.

Barlind (Vanlig Europabarlind)

Vår mest populære Barlindhekk. Vanlig Barlind (Europabarlind) har flate, myke og mørkegrønne nåler som er glinsende på oversiden og matte på undersiden.

Les mer om vanlig Barlind

Tett, lettstelt og vintergrønn

Er du på jakt etter en tett, lettstelt og garantert vintergrønn hekk - som ikke er thuja - er kanskje Barlind hekken for deg. Friskt grønn året rundt og med knallrøde bær, tett som en vegg, ugjennomtrengelig og ugjennomsiktig - barlind er tingen hvis du vil skjerme for lyd og vind og holde uvelkomne blikk og besøkende ute.

Barlind egner seg til klipping

I engelske hager type Downton Abbey hender det du ser busker som er klippet i de mest vanvittige fasonger. Det er ofte barlind, som tålmodig finner seg i det mange andre planter ville sett på som tortur. Så hvis du heller vil ha enkeltstående barlind enn en lang, tett hekk, kan du med håndlag og en god saks klippe den til å se ut som alt fra kjente filmstjerner til fly og biler.

Barlind er en truet art

I norske hager er det vel stort sett hekk barlinden blir brukt til, men går du noen tusen år tilbake i tiden ville du funnet denne planten i vill tilstand over hele landet. Barlinden, som einer, ble brukt for sine medisinske egenskaper, og dette i tillegg til at den er populær mat for hjort, har faktisk ført til at vill barlind nå står på rødlisten over truede arter.

Problemet til barlinden er nemlig at den er så beskjeden. Den nærmest kreker seg oppover, og er vel den mest saktevoksende av alle hekkene som Hekkplanter.no tilbyr. Så når en hjort eller gamle dagers leger hadde forsynt seg med det de ville ha, klarte ikke Barlind å fornye seg før neste angrep kom.

Heldigvis finnes den vakre barlinden i rikt monn som dyrket vekst, og det at den vokser så sakte betyr at den er en kjempegod investering for deg. Kjøper du barlind-hekk er du ikke bare med på å hegne om en tradisjonell norsk plante, men du har hekk for livet! Barlinden kan nemlig bli opptil 3000 år gammel.

Barlind er nøysom

Selv om barlinden holder ut i nesten alle slags forhold, setter den foten ned hvis den må stå til knes i vann. Du må passe på at jorden er godt drenert. Når det er sagt, må du også vanne godt, særlig i startfasen. Plantene må vannes regelmessig til de er godt etablert.

Det er også lurt å vanne ekstra godt før vinteren begynner for alvor, så barlinden kan møte vinteren godt rustet med vann.

Du kan godt blande inn litt sand for å bedre dreneringen, og mens du holder på, også sørge for at barlinden får næringsrik, gjerne kalkholdig jord. Hvis jorden ikke er kalkholdig kan du spe på med knuste eggeskall. Vent med å gjødsle til planten har stått i jorden 6 til 8 uker, ellers kan røttene bli svidd.

Barlind liker sol, skygge, ja alt

Den stilige og elegante Barlind krever så lite, selv sol er den for beskjeden til å be om. Allikevel klarer den fint å stå i stekende solskinn hvis det er det som kreves. Luftforurensing og veisalt tar den også på strak arm. Det eneste den vil ha er som sagt litt næring og litt vann. Og litt plass.

Hvordan plante barlind

Det er viktig at du ikke planter barlind-plantene for tett sammen. Tett planting betyr ikke en tettere hekk, tvert imot bør røttene ha god plass å utfolde seg på for at grener og kvister skal bli så tette som mulig. 2 til 3 planter per meter er nok.

Hjelp - barlinden min er blitt brun!

Folk blir brune i sol og varme - med barlinden er det motsatt. Kulde kan få noen av kvistene og nålene til å få et brunlig skjær, særlig hvis plantene hittil har vokst i brett, beskyttet av andre planter. Dette er helt normalt og går over etter hvert.

Mer om Barlind - Tips og triks

Taxus_baccata__2_

Barlind hekk er vakker året rundt. Om sommeren et rolig bakteppe for blomstrende planter og om vinteren grønne skulpturelle elementer.

Vårsolen

20/03/2023

Vårsolen

Utrolig men sant, det er faktisk vårsolen som kan skade hekken.

Vårt utvalg i Barlind hekkplanter

> 500 kan bestilles
Barlind (vanlig)
Europeisk barlind (Taxus baccata) er et nåletre som tilhører barlindfamilien, og som vokser med moderat hurtighet.  Hekken har flate, myke og mørkegrønne nåler som er glinsende på oversiden og matte på undersiden. Barlind tåler både å stå i sol og skygge og tåler også meget sterk beskjæring. Den er derfor velegnet som hekkplante, men du kan like gjerne la den vokse fritt. Vær oppmerksom på at planten er giftig. Herdighetssone: H5 Planteavstand: - Planter med høyde opp til 100 cm: 4 planter per meter - Planter med høyde fra 100-150 cm: 3 planter per meter - Planter med høyde over 150 cm: 2,5 - 3 planter per meter.

Fra kr 159,00*
> 500 kan bestilles
Barlind Hicksii
Hybridbarlind Hicksii (Taxus Media Hicksii) er en vintergrønn hekkplante som er mer kompakt enn vanlig Europabarlind. Den har mørkegrønn bar (nåler), vokser søyleformet og opprett og kan bli opp til 3 meter høy. Hicksii vokser ikke raskt (kun 10-25 cm om året). Hekken får røde bær etter blomstring men ved beskjæring setter den kun et begrenset antall / ingen bær. Som andre Barlindsorter bør Hicksii vannes bra og plantes i en veldrenert plantegrøft. Hekkplanter.com leveres Hybridbarlind Hicksii i potte eller med klump. Herdighetssone: H5 Antall planter pr. meter: 3

Fra kr 229,00*
> 500 kan bestilles
Barlind Hillii
Hybridbarlind Hillii (Taxus Media Hillii) er en kompakt og søyleformet plante med mørkegrønne nåler. Kan bli 2-3 meter høy. Kan beskjæres og formklippes.  Setter ikke bær. Tåler vind, skygge og veisalt.  Herdighetssone: H5 Antall planter pr. meter: 3

kr 189,00*
Japanbarlind
Japanbarlind (Taxus cuspidata) er et nåletre med en utbredt, men likevel tett vekstform. Formen er rund og krypende. Grenene er korte med stive, korte mørkegrønne nåler som er lyse på undersiden. Dette er en nøysom hekk som tåler vind, veisalt og høy luftforurensing. Japanbarlind trives best i kalkjord med god fuktighet. Hekken trives best i skygge og halvskygge, men tåler også full sol. Bemerk at Japanbarlind er giftig. Herdighetssone: H5 Antall planter pr. meter: 5  

Fra kr 299,00*

Blog og gode råd

Tips og triks til hekk fra Hekkplanter.no

Les mer

Hvilken hekk?

Du trenger en hekk rundt eiendommen, men hva skal du velge?

Les mer