Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

Gartner Sture planter ligusterhekk

Det er lett å plante Liguster selv

Du sitter på nettsiden til Hekkplanter.no og har trykket på Betal. Nå er det gjort! Liguster-hekken som bare har vært en drøm i mange år skal snart bli til virkelighet. Fredag kommer den, en ekte ferdighekk fra Hekkplanter.com. Snart skal 80 skinnende grønne, fine og tette Liguster-planter løftes ned fra lasteplanet!

Er du litt smånervøs? En smule bekymret for at du ikke skal klare det? Nei. Du har spade og to friske hender. I tillegg har du bedt inn naboen på dugnad, med løfte om middag og festlig samvær i bytte mot «litt lett hagearbeid.»

Naboen trenger imidlertid ikke å lokkes. Han elsker hagearbeid og stiller villig opp i en snerten kjeledress. Og ikke bare har han med egen spade, men også hagehansker og en lang hyssing. Den skal han trekke opp mellom to gamle skistaver for å få en snorrett grøft. Imponerende.

Hekken kommer til avtalt tid

Der svinger bilen fra Hekkplanter.no inn porten, tre minutter tidligere enn avtalt. Du blir litt betenkt når du ser hvor mange planter 80 ferdighekk Liguster-planter egentlig er, men sjåføren beroliger deg med at det er jordklumpene som tar mest plass.

«Og du har ingenting å være redd for,» legger han til. «SE på den fine grøften du har laget, da!»

Han har rett. Langs plenen ut mot veien går det nå en linjalrett grøft som snur i en perfekt 90-graders vinkel inn mot nabohagen. Ikke den naboen som nå står og blander jorden dere har gravd opp, med den gode matjorden du kjøpte på Grønn Vekst (gronnvekst.no), men den andre naboen. Den naboen som glaner.

Røttene til Liguster-planter liker å ha det luftig

 Naboen har lest seg opp på Liguster-planter.

«Disse røttene vil gjerne ha mye luft rundt seg, så det er fint at vi har hakket opp jorden og gjort den luftig og fin» sier han, mens sjåføren begynner å løfte plantene ned fra lasteplanet. Vil han ha hjelp, tro?

Men du svetter allerede ganske mye etter all gravingen, det skal innrømmes. Det er ikke bare, bare å grave en så lang grøft, 30 cm dyp og 40 cm bred. Dessuten kommer han sikkert til å ta det som en fornærmelse hvis du tilbyr hjelp.

Nå står plantene på rekke og rad langs grøften, klare til å settes ut. Det er tidlig på høsten, men fremdeles over 20 grader i skyggen. Solen steker.

Du løfter prøvende på en plante.

«App-app-app, ikke løfte med stammen!» advarer naboen. «Løfte med jordklumpen! Se her, ta hanskene mine. Og ikke løft med ryggen, bøy knærne. Sånn ja.»

Oisann, denne rusken er tyngre enn den ser ut til, gitt. Det er bra dere er to om jobben.

«Hvorfor kjøpte du ikke barrots-planter?» lurer naboen på.

«Jeg ville jo ha ferdighekk så jeg skulle slippe å vente flere år på å få den høy nok til å holde Glane-naboen vekk,» forklarer du. (Les mer om barrotsplanter HER)

Hvordan plante ferdighekk

Vi står litt og ser beundrende på plantene. Når Hekkplanter.no sier «Ferdighekk» er det sannelig ikke tull! Nesten like høye som deg, med blanke, grønne blader. Det er rene jungelen.

«Nå vanner vi plantene godt før vi begynner å plante ut nå som det er så varmt,» sier naboen. «Liguster er ganske tørst av seg, og utplantingen er jo et noe kritisk øyeblikk i plantens liv,» fortsetter han.

«Men vi kan også gjøre det i morgen. Planter med jordklump må ikke plantes ut med en gang.»

Nei, altså, nå står dere jo her med arbeidsklær og alt. Få det overstått!

«Men du, gjett hva, vi har jo dryppslange!» husker naboen på. «Du kan bare låne den til du får deg din egen.»

Herlig! Enda en grunn til å like naboen. Den andre – glane-naboen – har snart glant sitt siste glan, ihvertfall på deg! Plantene er allerede mer enn 165 cm høye, så innen neste høst vil du ha null innsyn i hagen, selv fra de mest giraff-lignende forbipasserende.

God drenering er viktig for Liguster

«Bra drenering er også viktig, og disse Ligusterne får den beste dreneringen på den nordlige halvkule,» sier naboen tilfreds. Han har rett. Plantene skal stå på toppen av en liten skråning. Litt sand har vi også blandet inn i jorden i bunnen av grøften, og bunnjorden er løst godt opp. Helt ned til grunnfjellet. Her skal det dreneres, ja.

Dere har blandet inn litt kugjødsel i den gode matjorden du har kjøpt på www.gronnvekst.no, som dere igjen har blandet inn i jorden dere har gravd opp av grøften. Kort sagt, her skal Ligusteren trives. Neste sommer planlegger du å gjødsle med aske fra peisen .

«Penger spart er penger tjent,» nikker naboen.

Plantene settes i samme retning

Nå setter dere plantene ned i rennen, tre per meter. Dere passer på at alle plantene står med samme side utover, for de har blitt klippet litt på den ene siden. Du holder i stammene så plantene står rett opp og ikke bikker, og naboen graver over den løse jorden og tramper godt til.

Klipping av Liguster

«Vet du at du skal klippe den ene siden ett år og den andre året etter?» spør naboen. Eh… ja! Du har faktisk kikket på Råd om planting på nettsiden til Hekkplanter.no. 

Nå er jobben gjort. To svette menn ser på hverandre, fornøyd med dagens innsats.

«Sa du ikke noe om middag?» sier naboen.