Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

Thuja

Skjerming hele året


Vintergrønn og tett Thuja

Få planter eller trær vekker så mange følelser blant folk. Kanskje det holder å si at ingen av de følelsene er svake? Alle har en formening om Thuja, så det er ikke umulig at den er Norges mest omtalte hekk. At den populære veksten er vintergrønn, tett som få, gir ypperlig ly for vinden og beskyttelse mot nysgjerrige blikk, det vet vel alle. Men visste du at Thuja er en relativ nykommer i Norge, og egentlig var født på nordvestkysten av det amerikanske kontinent?

Thuja, born in the USA

Fra nord-Amerika kom Thuja til Danmark som prydtre i 1853, og deretter til Norge ca. 1870. Siden har den stadig øket i popularitet blant folk som ønsker en høy, vintergrønn og tett hekk. I vårt barske klima er Thuja sterk, tåler mye kulde og er motstandsdyktig overfor sykdommer. Men gjett hva, det er én ting den ikke tåler: Urin! ”Ja, men vi bruker da bare toalett her i huset» tenker du sikkert da, men tenk igjen! Hvis du har hund eller planlegger å plante nær en vei eller sti med forbipasserende hunder, bør du snarest planlegge om igjen. Forresten tåler ikke Thuja salt så veldig godt heller, så den egner seg ikke så godt som forsvar mot en vei med mye veisalt, eller i kystnære områder med sjøsprut. Men bortsett fra det tåler den nesten hva det skal være, og fort vokser den også.

Thuja skjermer godt mot vind

Få planter skjermer så godt mot vinden som thujaen; det er nesten som å ha en utendørs vegg. Selv om selve veden ikke er så knallhard som for eksempel agnbøk, er den meget holdbar, selv uten impregnering. Så hvis du har et enkeltstående tre og lar det nå sin fulle høyde på over 30 meter, er det ikke grenser for hva du kan lage deg av treet. Siden Thuja blir så høy og svær, må du passe på at du ikke setter plantene for tett sammen når du skal lage hekk. 2 eller 3 per meter er nok. Planten tåler meget godt klipping, men pass på at du ikke kapper stammen før den har fått den høyden du vil ha. Den er jo i bunn og grunn et tre! Men stussing går bra, og du kan godt klippe og stusse både to og tre ganger i året. Kraftig beskjæring bør du imidlertid vente med til treet er minst 3 år gammelt, og da helst på sensommeren eller tidlig på høsten. Det er ikke lurt å beskjære thuja når solen steker, for da kan planten rett og slett få brannskader. Hvis du ser grener med frostskader - de blir brune eller svarte - bør de fjernes i mars.

Thuja klarer seg selv

Thuja er en av de plantene som klager minst er i Hekkplanter.no. Den tåler sol, skygge, snø og vind. Du bør allikevel ikke plante den under eller rett ved høyere trær. Da føler den seg «beglodd», får ikke nok direkte sollys, og vil dessuten ikke like at vannet drypper ned på den fra disse trærne. Hvis du bare passer på at jorden er næringsrik og god og fuktig når du planter ut thujaen, vil naturen stort sett fikse resten hva angår mat og drikke. Den klarer seg i nesten alle typer jord, og tåler også tørke.

To forskjellige typer Thuja

Hekkplanter.no har to typer Thuja, Smaragd og Brabant. Forskjellene mellom dem er ikke alltid lette å legge merke til hvis de er klippet, og hva du skal velge kommer vel litt an på smak og behag.

Thuja Smaragd

Thuja Smaragd vokser saktere enn Brabant, og i en mer kontrollert, kjegleaktig form. Hvis du ser dem uklippet side om side, vil Smaragd se mer ut som en statsautorisert revisor eller høyesterettsjustitiarius, mens Brabant ser ut som en rik hippie. Hvis du vil ha thuja som frittstående tre, er det derfor lurt å velge Smaragd, som da vil stå der elegant og velkledd uten at du behøver å gjøre stort. Smaragd er også noe tettere enn Brabant, og passer som hekk fint for litt lavere hekker og beskyttelse mot vind. Det er lett å holde den smal og fin så den ikke tar opp så mye plass i hagen din. En lett stussing om høsten, og Smaragd er ryddig og fin, klar til å ta imot gjester fra alle samfunnslag i sin mørkegrønne dress, litt lysere grønn under. Som Brabant lukter Smaragd deilig når du gnir på nålene, som ser ut som flatklemte blader.

Thuja Smaragd trives over alt

Selv om den ser litt stiv og formell ut, er thuja Smaragd litt av en hardhaus som har vært ute en vinterdag før. Kalkrik jord, leirete jord, vanlig jord, i sterk vind og sterk sol, på utsatte steder eller i skyggen, i kulde og varme - Smaragd holder stilen til enhver tid.

Kjøp Thuja Smaragd ferdighekk

Hvis du vil holde vind, naboers blikk og andre uvelkomne gjester unna uten å måtte vente på Smaragds noe langsomme vekst, tilbyr vi fullt utvokste hekker på opptil 220cm. 

Du kan se vår utvalg i Thuja Smaragd her.

Thuja Brabant

Brabanten er villmannen i thujaverdenen, noe som betyr: Ikke så veldig vill. Det er bare i uklippet tilstand den kan se litt uryddig ut sammenlignet med Smaragd. Der Smaragd er et sirlig tre, er Brabant en mer leken og avslappet busk. Den er friskere i fargen enn Smaragd, men med samme gode lukt. Brabant vokser relativt fort, og kan lett komme til å “breie seg» litt i hagen. Du bør derfor være sikker på at eventuelle sameier-naboer er ombord med denne hekken.

Ikke glem å klippe

Brabant kan bli opptil 10 meter høy, og det kan skje før du vet ordet av det. Når hekken har blitt så høy du vil ha den, må du klippe skuddene på toppen. Ikke vent til du står der med en 4 meter høy hekk og må sage over stammen! Det blir ikke pent. Det er i det hele tatt viktig å trimme hekken regelmessig, om våren når du er sikker på at det ikke er tele i jorden, og så igjen om høsten. Det er lurt å klippe sånn at hekken er smalest øverst, så hele planten får lys. Hvis «føttene» til planten ikke får nok lys, kan det lett skje at de blir brune og stygge.

Thuja Brabant tåler alt

Som slektningen Smaragd tåler også Brabant så å si alle slags voksemiljø, bortsett fra sump-aktig jord. Brabant tåler hardere klipping enn Smaragd; verdt å merke seg hvis hekken har blitt for «vill», og hvis du vil ha en formell, vegg-aktig hekk, kan du godt klippe to ganger per år. 
Bestill Thuja Brabant her.

Thuja - festmåltid for dyr

Vi trenger vel ikke å si at både Brabant og Smaragd egner seg ypperlig som tilholdssted og næring for alle slags smådyr, vintergrønn som den er. Og vi trenger vel heller ikke å si at Thuja er rimelige planter! Du trenger derfor ikke være sparsommelig når du skal sette dem ut - hvis du planter dem for langt fra hverandre, vil du dessverre aldri komme til å få en tett hekk. Se mer informasjon om planting her.

Hva sier våre kunder?

Les kundevurderinger og se bilder av ferdigplantet Thujahekk

Mer om Thuja - Tips og triks

Gode råd om Thuja

Tips og triks til planting og vedlikehold av Thuja

Les gode råd her

Vintergrønne hekkplanter som trives på Østlandet

Disse vintergrønne hekkene trives på Østlandet

Les mer her

Hvorfor skal jeg velge hekk av Thuja?

Thuja er de siste årene blitt Norges klart mest populære hekkplante, og det er det flere gode grunner til.

Les om valg av Thuja her

Thuja inspirasjon - bilder og produktfilm

Vårt utvalg i Thuja hekkplanter

Thuja Brabant (Hekkelemementer på 1 meter)
Thuja 'Brabant' er et eviggrønt bartre som vokser raskt - opp mot 30 cm pr år. Planten er løs i veksten og egner seg til klippet hekk. Søyleformet vekst med en frisk grønnfarge, men får en noe bronsebrun farge om vinteren. Hekkelementer er for deg som ønsker en ferdigvokst hekk fra dag en. Våre hekkelementer består av planter som har vokst sammen til tette elementer. Elementene leveres i bio-nedbrytelige pappesker, som settes direkte i jorden. Hvert element er 100 x 40 cm og veier ca. 100 kg. Antall planter = antall elementer. Dvs. bestilling av 1 plante er det samme som 1 element på 1 meter. Bestiller du 3 elementer svarer det til 3 meter.  Herdighetssone: H4

Fra kr 3 595,00*
> 500 kan bestilles
Thuja Brabant ( 30 - 150 cm )
Thuja 'Brabant' er et eviggrønt bartre som vokser raskt - opp mot 30 cm pr år. Planten er løs i veksten og egner seg til klippet hekk. Søyleformet vekst med en frisk grønnfarge, men får en noe bronsebrun farge om vinteren. Leveres i potte / klump Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 2-3

kr 109,00*
> 500 kan bestilles
Thuja Brabant ferdighekk (125-500 cm)
Thuja 'Brabant' er et eviggrønt bartre som vokser raskt - opp mot 30 cm pr år. Planten er løs i veksten og egner seg til klippet hekk. Søyleformet vekst med en frisk grønnfarge, men får en noe bronsebrun farge om vinteren. Leveres i potte / kump Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 2-3

Fra kr 549,00*
> 500 kan bestilles
Thuja Smaragd ( 40 - 120 cm)
Thuja Smaragd er et kompakt, kjegleformet og saktevoksende bartre med en frisk grønnfarge. En vintergrønn plante som vokser 15 - 25 cm hvert år. Ønsker du en luftig hekk anbefaler vi å plante Thuja Smaragd med 1,5 meters avstand, da får du god avstand mellom plantene og pyramideformen på treet vil være tydelig. Hvis du ønsker en tett hekk anbefaler vi en planteavstand på ca 40 cm. Leveres i potte / klump Herdighetssone: H5 Antall planter: 2-3 pr. meter for en tett hekk og 1 pr. meter for en luftig hekk hvor plantens pyramideform ses tydelig

Fra kr 129,00*
> 500 kan bestilles
Thuja Smaragd ferdighekk (125- 225 cm)
Thuja Smaragd er et kompakt, kjegleformet og saktevoksende bartre med en frisk grønnfarge. En vintergrønn plante som vokser 15 - 25 cm hvert år. Ønsker du en luftig hekk anbefaler vi å plante Thuja Smaragd med 1,5 meters avstand, da får du god avstand mellom plantene og pyramideformen på treet vil være tydelig. Hvis du ønsker en tett hekk anbefaler vi en planteavstand på ca 40 cm. Leveres i potte / klump Herdighetssone: H5 Antall planter: 2-3 pr. meter for en tett hekk og 1 pr. meter for en luftig hekk hvor plantens pyramideform ses tydelig

Fra kr 599,00*

Blog og gode råd

Tips og triks til hekk fra Hekkplanter.no

Les mer

Hvilken hekk?

Du trenger en hekk rundt eiendommen, men hva skal du velge?

Les mer
Levering sommeren 2024
Levering sommeren 2024
Vi leverer planter i potte igjen fra uke 32 (8-9. august).
Ferdighekk og Barrotsplanter leveres igjen til høsten.

Du kan allerede nå bestille planter til levering hele sensommeren og høsten - og velger selv leveringsuke før du bekrefter din bestilling.