Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

Guide til barrotsplanter

Barrotsplanter - hva er det?


Barrotsplanter er planter som selges uten jord og potte. Disse er ofte billigere i innkjøp enn hekkplanter med jordklump, men det er også andre fordeler.

Skal du kjøpe planter til en lang hekk, er det naturlig at du vurderer prisen. Ofte vil du se at såkalte barrotsplanter har en lavere pris enn hekkplanter som står i potte eller har med jordklump.

Tidligere var barrotsplanter den mest vanlige måten å selge planter på, men av flere årsaker er det nå mest vanlig å selge planter som står i potte, på fagspråket kalt karplanter. For hagesentrene er det rett og slett mest praktisk.

Men når du handler på internett, er barrotsplanter ofte et alternativ du kan velge. Barrotsplantene er tatt opp av jorda på gartneriet, og jorda er vasket vekk.

Disse hekkplantene kan du bestille som barrotsplanter hos Hekkplanter.no.

Flere fordeler  

Den åpenbare fordelen med å velge barrotsplanter er altså lavere pris. I tillegg til prisen på selve plantene, vil fraktprisen ofte bli lavere fordi du ikke betaler for å frakte jord. Men det er også mange som erfarer at barrotsplanter etablerer seg fortere på voksestedet enn planter med potte eller klump, fordi røttene ikke har vokst i snurr i en for trang potte. Det er lett å se om røttene er sunne og friske. 

En annen fordel er at du ikke får med uønskede hagegjester på lasset. Hvis du ikke har brunsnegler i hagen fra før, kan det være smart å velge barrotsplanter, da vil du raskt se om det følger med for eksempel snegleegg eller småsnegler.

Noen utfordringer 

Siden barrotsplanter ikke står i jord når de blir levert, er de sårbare for uttørking. De kan derfor ikke plantes midt på sommeren – kun vår og høst.

Det anbefales å plante barrotsplanter før de har fått løvverk, eller om høsten etter løvfall. Det er også viktig å holde jorda fuktig etter planting. Høstplanting er ofte å foretrekke nettopp av hensyn til uttørking. 

Dersom du ikke har mulighet til å plante barrotsplantene med en gang etter at du har fått dem levert, har du to valg: Enten må plantene jordslås, det vil si at du setter dem midlertidig i jord og sørger for at de ik ke tørker ut. Eller du kan lagre dem på et mørkt, kjølig sted, for eksempel kjølerom eller kjeller med en temperatur på 1 til 4 grader, i en kort periode.

Planting av barrotsplanter

Siden det er snakk om hekkplanter er det absolutt mest praktisk å plante ut med en gang du har fått barrotsplantene levert. Du kan plante barrotsplanter så lenge det er varmere enn null grader i bakken. 

Gjør gjerne klarte en grøft/plantegrop der hekken skal stå, og plant i vei. Grøften bør være 30 cm dyp og 25 cm bred. Forbedre jorda med kugjødselkompost (på våren) eller plantejord. 

Vann daglig til plantene har etablert seg, spesielt viktig hvis det er tørt vær med sol eller mye vind. Det tar cirka 14 dager til plantene etablerer seg, avhengig av temperatur. Når de har begynt å vokse kan du gjødsle og stelle som normalt. 

Fra planteskolens marker direkte hjem til deg

Eksempler på barrotsplanter

Hekkplanter.no har levert mer enn 250.000 barrotsplanter. Se bilder og les om våre kunders erfaringer.

Filter

Anbefalte barrotsplanter

Bøk barrot

Frisk grønn på våren og kobberrød på høsten

Vår mest solgte barrotsplante

Liguster barrot

Vintergrønn eller løvfellende ligusterhekk

Mer om Liguster

Agnbøk barrot

Smal hekk med pålerøtter

Mer om Agnbøk

Alle barrotsplanter

> 500 kan bestilles
Agnbøk (barrot 40-120 cm)
Agnbøk (Carpinus betulus) likner på vanlig bøk og brukes til klippede hekker, men bladene til Agnbøk er mer riflete enn vanlig bøk. Agnbøk tar relativt lite plass i bredden og hekkens røtter vokser mer nedover enn utover. Agnbøk er en robust og lite vedlikeholdskrevende hekkplante. Hekkens utseende varierer og gir liv i hagen hele året. Etter vinteren varsler friske grønne skudd at våren har kommet. På sommeren skaper Agnbøkens friske grønne farge liv i hagen og på høsten lyser Agnbøken opp med visne blader i høstfarger. Agnbøk trives best i sol eller delvis skygge og kan plantes i jord med sand- eller leirholdig tekstur. Den kan også trives i ren sand- og leirjord, så lenge du sikrer at hekken får nødvendig vann og næring. Leveres som Barrotsplanter. Barrotsplanter er lettere å få til å gro enn planter med en jordklump, samtidig som prisen ofte er rimeligere. Les mer om barrotsplanter her. Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 5

kr 59,00*
> 500 kan bestilles
Liguster 'Liga' (50 - 100 cm) med barrot
Liguster (Ligustrum vulgare 'Liga') har kraftig, tett vekst og vokser raskt og dette er en hardfør hekk som trives godt i kystnære strøk. Dersom hekken klippes jevnlig blir den tettere. Planten er delvis vintergrønn og har duftende små blomster i 4–6 cm lange og tette topper i juni til juli. Svarte bær i oktober. Legg gjerne en dryppslange for å sikre god vanning av hekken. Gjødsles gjennom sesongen. Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 5 Mindre hekkplanter (50 - 100 cm) er for deg som ønsker et rimelig alternativ og kan vente en stund før hekken når full høyde. Leveres som Barrotsplanter. Barrotsplanter er lettere å få til å gro enn planter med en jordklump, samtidig som prisen ofte er rimeligere. Les mer om våre planter her (link).

kr 59,00*
> 500 kan bestilles
Bøk (30 - 140 cm) med barrot
Bøk (Fagus Sylvatica) blir tidlig grønn på våren. Først er bladene lysegrønne og deretter mørkegrønne. På høsten får bladene kobberrøde nyanser. Bøkehekken beholder det brune og visne bladverket over vinteren, og derfor skjermer Bøk relativt godt hele året selv om det er en løvfellende hekk. Etter etablering vokser Bøk raskt – med opptil 30-60 cm i året. Vi anbefaler at du klipper bøk årlig, enten i juni eller august. Bøk bør plantes i jord med bra drenering og har behov for mye vann. Bruk gjerne dryppslange. Har du leirete jord er Agnbøk et bra alternativ til vanlig Bøk. Herdighetssone: H5 Antall planter pr. meter: 5 Mindre hekkplanter (30 - 140 cm) er for deg som ønsker et rimelig alternativ og kan vente en periode før hekken når full høyde. Les mer om våre planter her (link).

Fra kr 54,00*
> 500 kan bestilles
Blodbøk (30 - 120 cm) med barrot
Blodbøk er nesten identisk lik vanlig Bøk men har rødbrune eller rødfiolette blader. Blodbøk gir et spennende fargespill og er en god kontrast til hagens grønne planter. Når Blodbøk får nye skudd på våren er disse lyserøde. Hvis bladene får mye sol blir de mørkerøde. Planter du Blodbøk i skyggen blir løvet mer grønnlig. Utover høsten blir bladene brunlige og mesteparten av løvet blir sittende på hekken over vinteren. Blodbøk er en herdig hekkplante som tåler vind og noe skygge. Historisk stammer Blodbøk fra et mortre som ble funnet i Sondershausen i Tyskland i 1760-årene. Herdighetssone: H5 Antall planter pr. meter: 4 - 5

kr 89,00*
> 500 kan bestilles
Vinterliguster (30 - 200 cm)
Vinterliguster (Ligustrum ovalifolium) er en vintergrønn opprett hekk med brede blader. Kan brukes som fri og klippet hekk og til gruppeplanting. Vinterliguster kan plantes i kystområdene på Sør- og Vestlandet. Tåler noe skygge og saltdrev.  I fuktig vestlandsklima anbefaler vi Vinterliguster fremfor "vanlig" Liguster Liga. Herdighetssone: H3 (anbefales kun på Sør- og Vestlandet og ikke i Oslo / på Østlandet). Antall planter pr. meter: 4 - 5

kr 64,00*
> 500 kan bestilles
Alperips (30 - 100 cm)
Alperips blir en til to meter høy og er en hardfør hekkplante med rett og tett grenvekst. Bladene har en sterk grønn farge som går over i gult om høsten. Alperips blomstrer ikke nevneverdig, men setter store røde bær utover høsten. Planten er lettdyrket og har en tett vekst som gjør at den egner seg godt som klippet hekk. Alperips er en nøysom plante som trives i alle jordtyper og tåler skygge. Vi anbefaler at du beskjærer den i august. Herdighetssone: H7 Antall planter pr. meter: 4-5

kr 64,00*
> 500 kan bestilles
Naverlønn (50 - 100 cm)
Naverlønn (Acer campestre) er en ganske åpen hekk, men den vokser raskt. Hekken krever porøs jord. Tåler en del vind. Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 5

Fra kr 64,00*
> 500 kan bestilles
Gentspirea (30-150 cm)
Gentspirea (Spirea Vanhouttei) blomstrer i starten av juni med en mengde vakre hvite blomster. Etter blomstring får bladene rødbrun høstfarge og blomsterstandene blir røde. Hvis du er heldig kan hekken sette blomster igjen i september. Gentspirea kan plantes i de fleste typer jord (liker spesielt kalkrik jord) og trives i sol og halvskygge. Blomstringen blir dog penest i full sol. Gentspirea bør klippes umiddelbart etter blomstring. Husk å fjerne snøklumper på vinteren, slik at grenene ikke skades av vekten. Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 4

Fra kr 69,00*
> 500 kan bestilles
Småbladlind (30 - 80 cm)
Mindre hekkplanter (30 - 80 cm) er for deg som ønsker et rimelig alternativ og kan vente en periode før hekken når full høyde. Lind (Tilia cordata) er en løvfellende plante med en bred, kjegleformet vekstform. Stammen er kort og tykk, og den deler seg hurtig i et antall konkurrerende toppskudd. Herdighetssone: H6 Antall planter pr. meter: 5

Fra kr 74,00*
> 500 kan bestilles
Brudespirea (40 - 100 cm)
Brudespirea (Spiraea cinerea 'Grefsheim') er en fantastisk vakker hekkplante når den på forsommeren bølger i landskapet med sine snøhvite blomster som leder tankene til vinterens snødriver. Blomstene skyter fra lange overhengene grener med avlange smale blader. Utover høsten får bladene en gyllengul høstfarge. Vi anbefaler at spireahekken klippes rett etter den er avblomstret slik at anleggene til neste års blomster ikke klippes bort. Brudespirea blir opp til 1,5 meter høy og bred. Herdighetssone: H6 Antall planter pr. meter: 4

kr 74,00*
> 500 kan bestilles
Bøkehekk i rødt og grønt
Bøkehekk i rødt og grønt er en flott og fargerik hekk. Vakre Blodbøk hekkplanter med rødbrune eller rødfiolette blader samt vanlige Bøkehekk planter leveres i denne pakke (50% vanlig Bøk og 50% Blodbøk planter). Det leveres halvparten av hver sort. Herdighetssone: H5 Antall planter pr. meter: 5 Leveres som Barrotsplanter. Barrotsplanter er lettere å få til å gro enn planter med en jordklump, samtidig som prisen ofte er rimeligere. Les mer om våre planter her (link).

Fra kr 89,00*