Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

13/12/2022

Bambus 01

Bambushekk - eviggrønn og eksotisk

Bambus - moderne og enkelt

Bambushekk er en eviggrønn og eksotisk plante som gir hagen en annerledes og moderne ”look”.

Det er ikke nødvendig å klippe bambus, så dette er et godt valg hvis du ikke vil bruke så mye tid på hagearbeid.

Vår mest solgte bambus sort er Bambus fargesia – også kalt paraplybambus. Dette er en bambus-art som passer svært godt til det norske klimaet. Den trives best i sol eller delvis skygge, plantet i næringsrik og lett jord som holdes jevnt fuktig om sommeren.

Hvis bambushekken skal plantes på et solrikt sted, anbefaler vi for eksempel Bambus rufa eller Bambus trifina.

Effektiv støydemper

Bambus er et godt valg hvis man er plaget av støy - for eksempel fra trafikk - i hagen eller på terrassen. Raslingen i bambusens blader vender oppmerksomheten fra plagsom støy til mer behagelige, naturlige lyder.

Mot nye høyder 

Hvis du planter bambus om sommeren mens bakken er varm, kommer røttene raskt i gang.
Plantene bruker det første året i jorden på å etablere seg. Deretter skyter de i været, og etter sju til ti år, når de sin maksimale høyde. Det er viktig at nye planter får nok vann og gjødsel, men etter ett års tid er plantene tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Bestill bambus planter her

Sett grenser for bambusen din

Noen bambusarter vokser med skudd som kommer fra bunnen av planten på slutten av sommeren. Hvis du vil unngå at planten blir for bred, kan du klippe av noen av de nye skuddene på bakkenivå.

En annen løsning er å lage kraftige kanter rundt planten. Det kan være i form av faste potter, opphøyde ben, som på bildet, eller en nedgravd barriere som setter en stopper for plantens avleggere.

Hvis du velger en variant som vokser uten avleggere (f.eks. Gullbambus), trenger du ikke å begrense bambusens utfoldelse.

Blandede bambusminner

Bambus blomstrer omtrent hvert 100. år. Deretter dør planten, og neste generasjon spirer frem.

Hvis du nevner bambus for erfarne hageeiere, vil nok mange av dem grøsse ved tanken på hvor vanskelig det var å grave opp den tette floken av visne bambusplanter.

På midten av 1990-tallet døde gule bambusplanter over hele landet, og i 2007 var det slutt på de svarte bambusplantene. Massedøden blant den norske bambusen skjedde fordi alle plantene nedstammet fra bare få planter, og de var blitt importert rundt 100 år tidligere. Bambusen var derfor genetisk programmert til å ødelegge seg selv omtrent samtidig.

Hvis du skaffer deg noen av de nyere bambussortene (alle de sortene hekkplanter.com tilbyr), trenger du ikke bekymre deg - de vil være levedyktige i mange år.

Mer om bambus og bestilling av planter

Planting av bambushekk

Bambushekken vokser i bredden også, og vi anbefaler at du setter av ca. 1 meter i bredden til hekken. Bambus trenger god drenering, så før du setter bambusplantene i jorden, bør du legge et dreneringslag med grus i bunnen av plantegrøften. Du kan gjerne blande litt sand i plantejorden også, og i tillegg anbefaler vi at du blander litt kompost i plantejorden. Husk å vanne godt etter planting.

 

 

Vedlikehold av bambushekk

Du kan ha bambushekken din som en klippet hekk eller la den stå uklippet.

Oppstammet bambus utstråler letthet og eleganse. Du kan stamme opp bambus ved å fjerne de nederste sidegrenene. Dette fremhever både stenglene og plantens naturlige, overhengende vekst. I tillegg åpner det opp så det kommer mer lys ned gjennom løvet.

Hvis du vil beskjære bambushekken, bør du gjøre det i mai. Lenger ut på sommeren krever ikke bambusen noe særlig mer enn vann og næringsstoffer. Disse kan for eksempel bestå av et lag med barkdekke og hornmel som du gir den om våren. Vann regelmessig, også litt i vintermånedene og spesielt i milde perioder.

Du kan se utvalget vårt i bambushekker her (lenke).