Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

21/10/2020

Brun_barlind_2

Gode råd: Brun Barlind

Har Barlind hekken blitt brun? Fortvil ikke - det er fortsatt håp!

Det skal veldig mye til å ta knekken på en Barlind og over tid utvikler hekken vanligvis grønne skudd på nytt.

Det er en rekke mulige årsaker til at Barlind blir brun:

  • Vinterskader. Hvis det er tele i jorden og sterk sol på vinteren kan Barlind få brune flekker og miste nålene. Du kan forebygge ved å vanne sent på høsten og i varme perioder på vinteren),
  • Drenering. Barlind tåler ikke fuktig jord det er derfor viktig at den plantes i godt drenert jord, ellers drukner røttene.
  • Vann. Barlind trenger mye vann, spesielt etter planting og på høsten, men det er viktig at plantegrøften er bra drenert ellers kan røttene drukne.
  • Vårsolen. På våren er det ofte tele i jorden samtidig som vårsolen medfører at plantene trenger vann. Vannet i baret fordamper og da blir hekken den brun For å unngå dette bør du pakke hekken inn i strie før vårsolen blir sterk.
  • Feil jord type. Barlind skal plantes i bra matjord i en ca. 30-40 cm dyp grøft – og ikke i sur jord. Hvis du har plantet i sur jord (som for eksempel myrjord og sand) bør du overveie å skifte jorden i plantegrøften eller som et alternativ forsøke å kalke jorden på høsten.
  • Regnfull høst. Det er ikke uvanlig at Barlind blir brun på høsten. Mye regn og fuktighet i luften kan medføre dette. Vanligvis retter dette seg ut neste vår / sommer

Har plantene blitt brune anbefaler vi å luke godt rundt plantene. Pass på at jorden alltid er fuktig og gi plantene et dekke av kugjødselkompost. Det vil forbedre jorden og gi litt gjødsel/næringstilskudd på våren (ikke gi gjødsel etter juli). Plantene trenger gjødsel for å vokse. Kugjødselkompost er relativt enkelt å bruke, men pass likevel på ikke å gi for mye.

Hvis ungskuddene på plantene er grønne og fine, betyr det at treet er i live og kommer seg helt av seg selv. Det visne baret kommer selvsagt til å falle av, og treet kommer til å bli litt mer gjennomsiktig en periode, men over tid så vil det se fint og tett ut igjen.