Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

14/06/2020

Thuja_nsgr-43

Gode råd: Thuja

Thuja planteveiledning

Det er enkelt å plante Thuja:

  1. Grav helst en grøft på minst 40 x 40 cm, slik at alle plantene i hekken får like vekstvilkår og resultatet blir mer ensartet. Viktig at du ikke planter for dypt
  2. Løsne jorden i bunnen så de nye røttene lett kan etablerer seg
  3. Legg litt kukompost i bunnen av grøften, og vann deretter med hageslange eller vannkanne.
  4. Sett planten i grøften og fyll på med jord rundt planten. Sørg for planten står rett og tråkk godt til så planten står stødig i hullet
  5. Gjødsle plantene med helgjødsel eller vanlig hagegjødsel. Vi anbefaler en håndfull på 4 planter fordelt mellom og på siden av plantene
  6. Legg på barkduk (25cm på hver side av hekken) og dekkbark i ca. 5 cm tykkelse. Barken holder på fuktigheten og holder ugress borte. Hvert 2. år bør du fylle på ny bark
  7. Vann godt igjen
  8. Vi anbefaler at du legger ut en dryppslange langs hekken (les mer om vanning under)

 

Planteavstand Thuja

Thuja Smaragd: Hvis du ønsker en tett hekk anbefaler vi en planteavstand på ca. 40 cm. Ønsker du en luftig hekk anbefaler vi å plante Thuja Smaragd med 1,5 meters avstand, da får du god avstand mellom plantene og pyramideformen på treet vil være tydelig.

Thuja Brabant: Vi anbefaler 2,5 planter pr meter for en tett hekk.


Jordforhold for planting av Thujahekk

Jordforholdet er viktig når du skal plante Thuja. Thuja trives i næringsrik, godt drenert jord. Vi anbefaler derfor at plante Thuja i bra matjord med naturlig drenering. Hvis Thujaen ikke har bra vekstforhold blir den ofte litt gulaktig og setter mye kongler. Plant gjerne Thujahekken i en blanding av kjøpejord og jorden fra grøften du har gravd.

Thuja er saltømfintlig og vi anbefaler å ikke plante Thuja tett ved en trafikkert vei som saltes

Vanning av Thuja

Etter planting vanner du daglig eller annenhver dag de første 14 dagene. Deretter hver tredje dag de neste 14 dagene.

Thuja foretrekker en jevnt fuktig jord og bør vannes jevnlig med mindre det er fuktig vær. Under normale værforhold vannes det fra 1. mai til 1.september. Pass på å ikke drukne planten! Samtidig er det viktig å vanne grundig sånn at vannet rekker helt ned til røttene. Det er bedre å vanne mye og sjelden enn lite og ofte.

Du kan også kjenne etter om plantene trenger vann ved å stikke en finger i jorden. Jorden skal være fuktig; men hvis det er vått kan du vente noen dager før du sjekker igjen.

Thuja Beskjæring

Thuja og andre vintergrønne hekkplanter klippes i august eller tidlig vår før vekststart. Vi fraråder at du beskjærer på høsten. Inntil hekken har nådd ønsket høyde klippes kun sidene. Etter dette kan du klippe en gang årlig, både i høyden og på sidene.

For å få en tett hekk anbefaler vi å klippe 30% av tilveksten de første årene

Gjødsling

Hvis du vil at thujahekken din skal vokse raskt, anbefaler vi at du gjødsler om våren (etter at snøen er borte) og ca. hver måned frem til månedsskiftet juli / august. Du kan bruke litt Blåkorn (som ikke inneholder kalk) eller vanlig hage- eller helgjødsel (ca ¼ håndfull til hver plante).

Bemerk at det er viktig å ikke gjødsle for mye. For mye gjødsel kan medføre at Thujaplantene får for mye nitrogen (røttene kan svi seg).

Beskytt Thuja plantene vinter/tidlig vår

Sol tidlig på våren kan føre til at thujaplantene svir seg. Hvis plantene står i full sol senvinter/tidlig vår mens det fortsatt er frost i bakken, får ikke plantene tak i vann. Det kan se ut som frostskader når plantene blir brune ut på våren, mens egentlig er det tørkeskader. Vi anbefaler at du dekker plantene til med en luftig strie de år hvor vårsolen kommer før telen i bakken er borte. Alternativt kan bladene «dusjes» med hageslangen. Dette vil nok hjelpe litt, men det beste er å dekke plantene med strie.

Les mer om Thuja og bestill planter her (link).