20/09/2023
Hvilken hekk skal jeg velge?
Du trenger en hekk rundt eiendommen, men hva skal du velge? Tuja eller hekkplanter med blader som faller av om høsten? En formell klippet hekk, eller en blomstrende frittvoksende?
Det å plante en hekk rundt hele eller deler av eiendommen er en stor investering. Med tre planter pr meter blir det en stor kostnad – og det er derfor lurt å tenke seg godt om før du handler titalls meter hekk. Det er heller ikke sikkert at det billigste er det som alltid lønner seg på sikt.
Hvilken funksjon har hekken?
Det første du må spørre deg selv om, er hvilken funksjon hekken skal ha. Skal den kun fungere som grensehekk – eller skal den skjerme for innsyn fra vei eller naboeiendommer? Skal den ta av for vind, slik at det blir lunere inne i hagen? Hvor høy kan den være uten at den ødelegger solforholdene for deg selv eller naboen? Og hva med trafikksikkerheten?
Hekkplanter finnes å få kjøpt i mange størrelser, sorter og prisklasser. Hva som passer for deg, kommer både an på økonomi og hvilken funksjon hekken skal fylle.
Tidligere var det vanlig å kjøpe hekkplantene relativt små, og så vente i årevis til hekken vokste seg stor. De siste årene har konseptet «ferdighekk» blitt stadig mer populært. Dette er rett og slett hekkplanter som er vokst til ferdig høyde i planteskolen, og som er klippet og stelt slik at du i praksis har en ferdig hekk rett etter planting.
Her kan du lese mer om ferdighekk fra Hekkplanter.no
Må hekken være tett?
Mange steder i Norge er hekk = thuja. Selv om thuja er blitt planten «alle elsker å hate», er det er flere gode grunner til at mange velger å kjøpe «110 meter tujahekk».
Fordelen med thuja, og andre vintergrønne hekkplanter, er at hekken holder seg like tett om vinteren som i sommerhalvåret. Hvis du bor rett ved en trafikkert vei, og ønsker en hekk som skjermer mot innsyn og trafikkstøy, er det absolutt ikke dumt å velge thuja.
Barlind er også et godt alternativ som mange synes ser litt mer «norsk» ut, men den vokser saktere enn thuja.
Kan du akseptere at hekken ikke er 100 prosent tett om vinteren, men likevel gir skjerming, er hekker av bøk og agnbøk gode alternativer. Disse er spesielt fine til klipte, høye hekker. Til litt lavere hekker kan du bruke liguster – vinterliguster er helt vintergrønn men ikke så hardfør.
Løvfellende og blomstrende hekker
Hvis du derimot ønsker å få inn mer lys til hagen og huset på den mørkeste tiden av året og tidlig om våren, er det lurere å velge en løvfellende hekk. Da får du skjerming mot innsyn på sommeren når du ligger og soler deg i hagen, men kan fint se ut på de som går forbi på veien om vinteren.
Det finnes mange valgmuligheter av løvfellende hekkplanter. For eksempel småbladlind er en flott hekkplante med vakre grønne blader til klassiske klipte hekker.
Til lave, klipte hekker er alperips (Ribes alpinum) mye brukt. I utlandet, særlig i franskinspirerte parker, er buksbomhekker vanlig, men dette er for deg som bor i klimasone H3 eller mildere og har tid til å vente på at buksbom(Buxus)vokser.
Hvis det er viktig for deg at hekken ikke koster så mye og vokser raskt, kan du for eksempel velge en hekk av søtmispel(Amelanchier spicata). Denne vokser raskt rett oppover og holder seg smal uten klipping, og får hvite blomster om våren og mørkeblå bær om høsten. Hvis du synes den blir for høy er den grei å klippe.
Svartsurbær(Aronia melanocarpa) er en annen busk som er veldig hardfør og grei å bruke som en frittvoksende hekk for eksempel mot vei eller i skråning.
Brudespirea (Spirea cinerea ‘Grefsheim’) eller gentspirea (Spiraea vanhouttei) har begge vakre hvite blomster på forsommeren, og ypperlig til rabatter og skråninger.
Feilkjøp er det dyreste
Som nevnt innledningsvis er det ikke alltid planten med den laveste prisen som blir det billigste valget for deg på sikt. Kjøper du et lass med hekkplanter som viser seg å ikke trives der du har tenkt å plante dem – blir det en dyrekjøpt erfaring. Eller kanskje blir hekken mye høyere enn du hadde sett for deg – og naboen krever at du må fjerne den.
Før du handler er det derfor lurt å undersøke nøye hvilken hekkplante som vil passe i din hage. Hvordan er jorden, og solforholdene? Hvor mye tid og krefter vil jeg bruke på klipping og annet vedlikehold av hekken?
Og fremfor alt: Hva slags hekkplanter liker jeg best? En hekk er noe du skal leve med i mange år – ikke kjøp 100 thuja på salg bare fordi det er det du har råd til! Med mindre du liker thuja veldig godt, da.