Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

22/08/2023

Thuja_hekk_5

Hvorfor skal jeg velge hekk av Thuja?

Thuja er de siste årene blitt Norges klart mest populære hekkplante, og det er det flere gode grunner til. For thuja vokser raskt, trives godt i Norge og gir deg en hekk som skjermer hele året rundt.

Den åpenbare fordelen med thuja og andre vintergrønne hekkplanter er at du får en hekk som holder seg like tett om vinteren som i sommerhalvåret. Hvis du bor rett ved en trafikkert vei, og ønsker en hekk som skjermer mot innsyn og trafikkstøy, er det absolutt ikke dumt å velge thuja.

Hvis du derimot ønsker å få inn mer lys til hagen og huset på den mørkeste tiden av året og tidlig om våren, er det lurere å velge en løvfellende hekk. Da får du skjerming mot innsyn på sommeren når du ligger og soler deg i hagen, men kan fint se ut på de som går forbi på veien om vinteren. For eksempel bøkagnbøk eller lind er fine løvfellende hekkplanter.

b

Brabant eller Smaragd?

Det er i hovedsak to typer thuja som selges som hekkplanter i Norge: Thuja ‘Brabant’ og Thuja ‘Smaragd’.

Hovedforskjellen på de thuja-variantene er Brabant vokser raskere enn Smaragd. Og mens Brabant er ganske løs i veksten, er Smaragd mer kompakt.

Med andre ord: Hvis du ønsker deg en hekk som så raskt som mulig vokser seg kjempehøy, er Thuja ‘Brabant’ et godt valg. Har du bedre tid og det er viktigere at hver hekkplante er tett og kompakt i veksten, planter du heller Thuja ‘Smaragd’.

Begge sortene er hardføre nok til å trives over det meste av Norge, Smaragd er herdig til sone H5, mens Brabant tåler H4. Salt liker de imidlertid ikke noe særlig, så hvis du skal ha hekk rett ved en vei som saltes, velg heller noe annet enn thuja.

Se utvalget og bestill thuja i nettbutikken

Thuja Smaragd
Må klippes for å være fin

En stor misforståelse blant mange hageeiere er at thuja er en vedlikeholdsfri hekk. Dette stemmer absolutt ikke, så fremt du ikke synes det er greit å ha en opptil 10 meter høy «thuja-vegg» rundt eiendommen din om noen år.

Thuja og andre vintergrønne hekker må klippes og stelles helt fra du planter dem. For å få hekken tett og fin, må du begynne å klippe sidene allerede året etter planting. Du må også bestemme deg for hvor høy du ønsker at hekken skal være, og når den har nådd denne høyden, klippe den flat på toppen.

Dersom du ikke klipper thujahekken, blir det bare en rad med planter, ikke en hekk. Og når thuja har vokst seg mange meter høy, går det ikke an å klippe den ned til halvparten – da blir den bare brun og stygg i toppen. Thuja og andre nåletrær skyter nemlig ikke nye skudd hvis de er klipt tilbake til hard ved.

Unntaket er hvis du faktisk ønsker deg en hekk der du ser pyramideformen på hver thuja-plante. Da kan du velge å plante Thuja ‘Smaragd’ med 1,5 meters planteavstand.

Her kan du lese mer om planting og stell av thuja

Med andre ord er hekk med thuja et godt valg for deg som ønsker en tett og vintergrønn hekk som må klippes hvert år.

Les mer om Thuja