12/04/2022
Liguster: Gode råd
Hva er liguster og hvordan kan du bruke dem?
Vil du ha en hage som ser ut som en utendørs stue, med en flott grønn hekk som ”vegger”? Da er liguster det perfekte valg for deg. Det tette løvet og de fine, blanke og grønne bladene gir le for vinden og skjermer hagen så du vil føle deg ”inne” når du er ute.
Og hvis du har en litt større hage, hvorfor ikke lage flere ”rom” i hagerommet? Ligusterne kan formklippes i alle slags fasonger. Du kan bruke liguster enten du vil ha en viltvoksende hekk eller en klippet hekk som er fast i kantene. Hvis du velger å ikke klippe hekken, vil ligusteren blomstre og sette bær.
Liguster liga eller Vinterliguster?
Visste du at liguster finnes som både løvfellende og eviggrønn hekk? Det finnes ca. 50 arter av ligustrum, som de heter på latin. I Europa bruker vi hovedsakelig Ligustrum vulgare.
Hekkplanter.no har valgt ut to forskjellige typer liguster som begge trives godt i Norge: Liguster liga og vinterliguster
Liguster liga
Liguster liga (Ligustrum vulgare «Liga» H4) er en kraftig, oppreist busk med tette grener. Den kan nesten kalles vintergrønn siden den beholder mesteparten av bladene utover høsten. Bladene er ganske store, matt-grønne og litt grove, og på grunn av hardførheten er liga den mest utbredte av ligustrum-plantene i Norge.
Vinterliguster
Vinterliguster (Ligustrum ovalifolium) har kraftig vekst og store og svært vakre, glinsende blader. Vinterliguster er en vakrere hagebusk enn vanlig liguster og er i tillegg vintergrønn
Vinterliguster kan fint brukes til hekk, men er ikke så vinterhardfør som Liguster liga og bør derfor ikke brukes på utsatte steder. Den trives likevel forbausende godt langs kysten på Sør- og Vestlandet (H2-3) og tåler saltdrev fra sjøen.
Planting av liguster
Obs! Se opp for uttørking!
Det er svært viktig at du passer godt på de nyinnkjøpte ligusterplantene dine.
Det er spesielt viktig at røttene på barrot-planter ikke tørker ut. Når du får barrots-ligusterplanter fra oss, er de pakket i poser. Vent med å åpne posene til rett før utplantingen. Liguster har mange og fine røtter, og med litt ekstra omhu er det lett å få dem til å gro. Før planting må plantene stå skyggefullt og kjølig.
Advarsel (barrotsplanter): Hva du enn gjør, må du ikke la plantene eller posene med barrotsplanter ligge ute på bakken i solskinn! Les mer om barrotsplanter her.
Velger du derimot liguster ferdighekk eller liguster i potte, er det mye mindre risiko for at planten skal skades eller dø.Planting
Velg en dag med overskyet vær. Strekk en snor der hekken skal stå. Hakk eller skrap ut en renne langsmed snoren. Hvis jorden er hard, er det viktig at den løses godt opp i bunnen av plantehullet. I nybyggingsområder kan det være nødvendig å løse opp jorden med maskiner.
For å få en tett hekk bør du sette ut 3–5 planter pr. meter. For planter på 30-120 cm anbefaler vi 5 planter per meter. Hvis plantene er over 120 cm bør du kun sette ut 3-4 planter per meter. Etter plantingen tråkker du jorden lett til rundt hver plante.
Hvis du vil unngå ugress kan du dekke jorden rundt plantene med hagebark. (Se Vedlikehold av ligusterhekk nedenfor).Vanning av Liguster etter planting
Hvis jorden er svært fuktig er det ikke nødvendig å vanne, men ellers må du frem med vannslangen. Særlig om våren med utsikt til langvarig tørrvær er det viktig at hekken ikke mangler vann. Du kan også legge ut en dryppslange, som vil gjøre det lettere å få vannet til å trenge dypere ned i jorden.
Bruker du store planter fra potte eller ferdighekk med klump, er vanning spesielt viktig. Du kan lese mer om planting her (lenke).Vedlikehold av ligusterhekk
Unngå ugress!
I etableringsårene er det viktig å holde hekken fri for ugress i et belte på minst 50 cm på hver side av hekken. Hvis du ikke har tid til å luke regelmessig, kan du dekke med bark eller annet materiale for å hindre ugress. Hvis du bruker biologiske dekkematerialer, må du tilføre gjødsel som disse materialene bruker i nedbrytningsprosessen, ellers får ikke hekken nok næring.
Hvis du bruker dekkemateriale må du også vanne ekstra mye i starten. Senere vil dekkematerialet hindre fordampning – og du vil kunne bruke mindre vann.
Vi anbefaler 10 cm med bark. Jo tykkere barklag du bruker (opp til 10 cm), desto enklere blir det å holde ugresset borte. Med mindre sollys får ugresset problemer med å vokse frem under barken. Hvis ugress allikevel skulle dukke opp, er det lettere å fjerne det når jorden er myk, og ugressroten sitter i barken. Du kan også bruke en barkduk under barken. Da trenger du bare et tynt lag med bark.
Liguster beskjæring
De fleste velger å klippe ligusterhekkene sine. For å en kraftig og skarpt markert hekk er det lurt å klippe to ganger pr. sesong; første gang før sankthans og deretter midt i august. Den beste forgreningen får du ved å klippe 1/3 til 1/2 av den nye tilveksten i toppen ved hver klipping. Det kan kanskje virke litt bortkastet å klippe toppen av hekken før den har nådd full høyde, men topp-klipping vil faktisk få planten til å nå ideal-høyden enda fortere. Ved toppklipping blir hekken sterkere og mer stabil, også om det skulle legge seg snø på toppen om vinteren.
En klippet hekk skal være kjegleformet og bredest nederst, så det kommer lys til hekken i hele dens høyde. Hvis hekken for eksempel er 40–50 cm nederst, bør den ha en bredde på ca. 25–30 cm øverst. Slik unngår du også at det legger seg snø på toppen, noe som ellers kan skade den om vinteren.
Med en elektrisk hekksaks, enten batteridrevet eller med ledning, går det lett og fort å klippe hekken. Det som er klippet av kan du kompostere.
Les mer om Liguster og se vårt utvalg her
Gjødsling av liguster liga og vinterliguster
Liguster er en takknemlig plante som takker deg med god vekst og friske grønne blader hvis du gir den litt gjødsel. Gjødsling er særlig viktig i de første to - tre årene for å få hekken godt i gang, men du kan med fordel fortsette med det. Da får du en ligusterhekk som er langt mer robust overfor eventuelle soppsykdommer, og du vil kunne nyte det friske, grønne hagegjerdet i år etter år.
Du kan for eksempel bruke en vanlig klorfri NPK-gjødsel med mikronæringsstoffer. Bruk100 gram gjødsel pr. 10 meter hekk, to ganger i året, i mars og juni. Hvis du bruker organisk gjødsel, må du huske å følge bruksanvisningen.
Vanning av liguster
Hvis jorden er svært fuktig er det ikke nødvendig å vanne, men ellers må du frem med vannslangen. Særlig om våren med utsikt til langvarig tørrvær er det viktig at hekken ikke mangler vann. Du kan også legge ut en dryppslange, som vil gjøre det lettere å få vannet til å trenge dypere ned i jorden.
Bruker du store planter fra potte eller ferdighekk med klump, er vanning spesielt viktig. Du kan lese mer om planting her (lenke).
Les mer om Liguster og bestill planter