17/01/2023
Vakker hekk med Vinterliguster
Ønsker du deg en vintergrønn hekk som ikke alle andre har? Vinterliguster er en vakker busk som passer veldig godt som hekkplante på Sør- og Vestlandet i klimasone H1-H3.
Vintergrønne hekker har mange fordeler, og her har du mange flere muligheter enn thuja. Hvis du bor i et område med fuktig klima og ikke så kalde vintre, vil vi anbefale vinterliguster.
Du har kanskje hørt om Liguster liga, som er delvis vintergrønn. Denne er herdig til sone H4.
Vintergrønn hekk
Vinterliguster (Ligustrum ovalifolium) er imidlertid en vakrere busk enn Liguster liga, og ikke minst er den vintergrønn. Den har et meget pent bladverk og er mer storvokst enn «vanlig» liguster. Den er veldig lett å klippe til en helt jevn og pen hekk, og er dermed perfekt for deg som ønsker en hekk som gir skjerming også om vinteren.
Du kan få kjøpt vinterliguster i flere størrelser alt fra små hekkplanter (50 til 100 cm) til ferdighekk (over 125 cm). I løpet av noen år kan vinterliguster nå en høyde på opptil 4 meter, men den blir penest hvis du beskjærer den kontinuerlig til ønsket høyde og bredde.
Vekstformen er smal og opprett, noe som gjør at vinterliguster egner seg meget godt som hekkplante. Den har også mange tynne greiner som gjør at den er lett å beskjære til ønsket form.
Se utvalget og bestill vinterliguster i nettbutikken
Flotte blomster og bær
De mørkegrønne bladene er rundt 3 til 5 centimeter store, og de beholder som nevnt grønnfargen også gjennom vinteren.
Til forskjell fra de fleste andre vintergrønne hekker har vinterliguster også flotte blomster og bær. De nydelige, hvite og duftende blomstene kommer i mai. Senere på sesongen får busken svarte bær som også er veldig dekorative.
Dersom du bor et sted i sone H1 eller H2 er det ikke så vanskelig å få vinterliguster til å utvikle seg til en flott, vintergrønn hekk i hagen din. Den krever ikke så mye sollys som andre hekkplanter og kan fint plantes et sted med delvis skygge og likevel bli fin og grønn.
Vinterliguster egner seg som nevnt i kystklima, og den tåler noe saltdrev. Den bør likevel ikke plantes på de mest værutsatte stedene.
Planting og vedlikehold
Når du planter vinterliguster er det viktig å gi den en næringsrik start. Sørg for at jorden er godt gjødslet, og bland gjerne inn egenprodusert kompost eller kugjødselkompost fra sekk for å gi hekken en god «matpakke» i den første fasen. Senere kan du gjødsle med vanlig hagegjødsel et par ganger hver sesong.
Rett etter planting bør du vanne godt, men ellers er det ikke nødvendig med mye vann da vinterliguster har et godt rotsystem som suger til seg vann fra omgivelsene. Planter du hekken i en veldig tørr periode kan det være lurt å bruke en svetteslange til vanning.
Vinterliguster bør beskjæres to ganger i løpet av sesongen. Det ideelle er at den første beskjæringen gjøres i mai, eller i hvert fall før sankthans. Den første beskjæringen er hovedbeskjæringen, det er da du gjør den omfattende klippingen. Deretter kan du beskjære en eller to ganger til i løpet av sommeren, men ikke senere enn september på grunn av faren for frost.
Husk også at du ikke skal beskjære hekken på dager med sterk sol, da de nyklipte greinene kan få «sjokk» på grunn av at de plutselig får masse lys. Da kan de «brenne» og bli brune og stygge i bladene.
Les mer om planting og vedlikehold av Liguster
Alt i alt mener vi at vinterliguster er en flott hekkplante som kan være til pryd og glede i mange hager.