Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

15/05/2023

bøk_vs_agnbøk

Velge Bøk eller Agnbøk?

Bøk eller Agnbøk? 

Bøk  heter Fagus sylvatica på latin, og Agnbøk Carpinus betulus, så selv om de norske navnene sier at trærne er i familie viser latinen at de ikke har noe slektskapsforhold. Allikevel ser de veldig like ut når de plantes som hekk.  Prisen er også relativ lik, men Agnbøk tåler flere typer jordsmonn enn bøk.  Her er noen eksempler på forskjeller mellom Bøk og Agnbøk: 

Bøk vakrere enn agnbøk?

Bøken er nok den mest populære planten på grunn av de vakre ovale bladene som kommer tidlig og raskt om våren og etter hvert blir bronsefargede utover høsten. De spraker og stråler i vintersolen, og blir sittende på mesteparten av vinteren. Agnbøkens blader blir mer matte og vissent brune, så rent estetisk sett vil vi derfor anbefale bøk for deg hvis du har god drenering og mye sol i hagen.

Når bøkehekken står på steder med mye sol, vil den vokse relativt raskt, men ikke så raskt som agnbøk.

Bøk er temperamentsfull 

Det kan også være vanskeligere å få bøk til å etablere seg, da den er litt kresen av seg, hater leirete jord og også slår seg vrang hvis det er langvarig tørrvær etter utplantingen. En ting som er litt pussig med bøk og som gjør den annerledes enn de fleste andre trær, er at røttene først begynner med årets vokseperiode etter at knoppene har sprunget ut om våren.

Som enkeltstående, fullt utvokst tre er bøken et imponerende syn. Den kan bli over 40 meter høy, og kronen henger over stammen som et gigantisk telt. Det er bøketrær du ofte ser i reklamer for luksus-armbåndsur og forsikringsselskap, i ensom majestet ute på en slette i soloppgang.

Agnbøkens blader er spissere og mer furete enn bøkens, men når det gjelder å å trives på kalde eller skyggefulle steder med dårlig drenering og/eller leirete jord, er det ingen som slår den.  

Hvordan teste om jorden har god drenering

Legg merke til jorden 12 til 24 timer etter et kraftig regnskyll. Hvis du fremdeles kan se dammer og pytter med vann, er nok jorden for fuktig til å plante bøkehekk. 

Hvis jorden virkelig er gjennomvåt eller blir til et sølehav, vil selv ikke den vanligvis stenharde Agnbøk kunne vokse der.

Les mer om Bøk  og Agnbøk.


 r

b

b