Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

13/03/2023

Thuja_planting_1

Vintergrønne hekkplanter som trives på Østlandet

Disse vintergrønne hekkene trives på Østlandet

Det mest opplagte valget av hekk hvis du bor i Oslo eller på Østlandet er Thuja. Den vokser raskt, er relativt billig i innkjøp og gir god skjerming for innsyn året rundt. Men det finnes også andre alternativer.

Norge er et langstrakt land, og det er stor forskjell på klimaet på Vestlandet og Østlandet. I Oslo og indre Østlandet er det ofte kuldeperioder om vinteren, med temperaturer langt ned på minusskalaen. Det er også gjennomgående tørrere klima i øst enn i vest av landet vårt.

Dette gjør at vintergrønne nåletrær er mer egnet som hekkplanter på Østlandet enn vintergrønne bladplanter.

Klassikeren Thuja

Det er mange gode grunner til å velge en hekk av Thuja, spesielt på Østlandet. Den vokser fort, er hardfør nok til å tåle klimaet, og du får en hekk som gir god skjerming mot innsyn, vær og vind. Akkurat det med privatlivets fred er nok en god grunn til at mange i tettbygde strøk velger thuja – du har jo ikke lyst til at naboen skal se alt du driver med i hagen og huset.

Thuja hører naturlig hjemme i middelhavsområdet, men det har vist seg at den trives svært godt i norsk klima. Så lenge den ikke blir utsatt for mye veisalt og du er innstilt på å gjøre en liten innsats med å klippe den før den blir 10 meter høy, er thuja et veldig godt valg av hekkplante.

Les også: Hvorfor skal jeg velge hekk av Thuja

 

For deg med bedre tid: Barlind

Det er mange år siden det ble spådd fra gartnerhold at barlind kom til å overta posisjonen til thuja på hekkfronten, men det har ikke slått helt til. Det er imidlertid en flott hekkplante hvis du har tid til å vente litt på at den skal bli stor og «voksen».

Barlind tåler både sol og skygge, men ikke for fuktig jord, det er viktig at det er god drenering der den plantes.

Det finnes flere sorter barlind som kan brukes som hekk. De er alle hardføre til sone H5, som betyr at de klarer seg de fleste steder på sentrale Østlandet, ved Mjøsa, i Oslo etc.

Europeisk barlind (Taxus baccata) tåler veldig godt beskjæring og kan gjerne brukes som en klassisk «firkanthekk». Du kan også la den vokse fritt hvis du liker bedre den stilen.

Hybridbarlind Hicksii(Taxus media Hicksii) blir inntil 3 meter høy, og vokser sakte, 10-25 cm i året. Vokser søyleformet og opprett og er derfor veldig godt egnet som hekk.

Hybridbarlind Hillii blir ikke så høy som Hicksii, 2-3 meter høy, men tåler godt vind, skygge og veisalt. Den setter heller ikke bær, flere andre sorter barlind har giftige bær.