Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

Planting av ferdighekk og høye hekkplanter (150 cm + )

Veiledning til planting av ferdighekk og høye hekkplanter

 

1: Tidsplan

Det er viktig å forberede plantingen så alt er klart. Plantene må plantes innenfor et døgn etter mottakelsen for å sikre at de ikke tørker ut eller blir utsatt for fysiske påvirkninger, som går ut over etableringen.

2: Forarbeid

Plantejorden må være god markjord og ikke for leirete. Grav en ca 40 cm bred og 30 cm dyp renne. Deretter løsnes jorden i bunnen av rennen for å sikre luftskifte og drenering. Den løse jorden sikrer en rask etablering av nye røtter, slik at plantene raskt gror fast.

3: Plantene

Det forekommer variasjoner i hekkplantenes grensetting, derfor er det viktig å være omhyggelig ved plantingen. Plantene plasseres foran rennen og danderes før de settes sammen. Det er særlig viktig at de blir dreid med de klippete sidene utover.

4: Planting og antall pr. løpemeter

Plantene plasseres i rennen med planteavstanden 2,5 plante pr. m. for buskete typer som liguster, eller med 3 planter pr. m. for enstammede arter som bøk. Plantene settes slik at jordklumpen dekkes av ca. 3 cm jord, ikke dypere. VIKTIG: Nettet må bli sittende rundt rotklumpen.

Klipp opp noen tråder på toppen av nettet og løsne forsiktig, men fjern altså IKKE selve nettet. Jordklumpen skal behandles forsiktig, som ett egg.

5: Vann er svært viktig

Vann er altavgjørende for plantenes vekst, både ved etablering og især de første årene. Når plantene står godt i rennen fylles den 1/3 med jord, og fylles deretter opp med vann. Dette sikrer at jorden faller godt sammen rundt rotklumpen. Når vannet har sunket, fylles rennen opp med jord, og jorden tråkkes til rundt klumpen så planten står fast. Vann deretter på nytt.

6: Vindblåste steder

På særlig forblåste steder kan det være hensiktsmessig å støtte plantene med en plastbelagt tråd mellom noen kraftige stolper. Den optimale støtten oppnås ved å plassere tråden i ca. 1 m høyde, og med 2 m mellom stolpene.

7: Retting

Når hekken er ferdig utplantet er det lurt å stusse den lett i toppen og på sidene, sånn at den får en pen finish uten strittende grener.

8: Pleie

Hekken passes fremover som en vanlig hekk, med gjødsling og klipping. Det er imidlertid svært viktig å vanne hekken godt, spesielt de første årene. I sommerhalvåret må det vannes grundig hver 6-8 dag i perioder uten vesentlig nedbør. Gjennomvanning kan kreve opptil 10-12 liter vann pr. plante.

Ved å legge ut dryppslange kan du redusere vannforbruket - unngå overvanning!

Planting av ferdighekk med jordklump

Planting av ferdighekk i potte