Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

18/07/2023

Fagus_sylvatica

Bøkehekk: Gode råd

Hvis du vil ha en fin ny hekk rundt huset ditt eller bare vil plante om den stygge gamle hekken din, er du kommet til riktig sted. Her gir vi deg en oversikt over det viktigste du trenger å vite når det gjelder planting og vedlikehold av bøkehekk.

Når er det best å plante bøkehekk?

Bøkehekk i potte kan plantes ut hele året. Hekkplanter med bar-rot plantes fra april til juni og i oktober. Pass på at jorden der du planter ikke er for hard og leirete; hvis jorden er hard, må du løse den godt opp. Bland gjerne litt sand og kompost i jorden samtidig, ellers blir det for hardt for røttene.

Hvor mange planter skal jeg bruke i hekken min?

Hvis du bruker små planter, skal du bruke ca. 5 stk. per løpemeter. Hvis de er litt større (120-140 cm), holder det med 4 stk. per meter. Hvis du kjøper ferdighekk er 3 planter per meter nok.

Grav en renne som er omtrent så bred som en spade og like dyp (30 cm) og tråkk jorden rundt planten godt til med foten. Det er viktig at jorden ligger tett rundt plantene så det ikke oppstår luftlommer rundt røttene. Luftlommer gjør nemlig at plantene ikke kan vokse ordentlig

Blåser det mye der du skal plante hekk?

Hvis du planter hekken i et område der det er veldig mye vind, er det en god idé å sette opp et lavt nettinggjerde som kan beskytte de små plantene så røttene ikke blir revet av når de svaier som verst. Etter ca. 2 sesonger kan du fjerne gjerdet.

Ved hushjørnene er vinden ofte sterkere, så her kan det ta tid å få plantene til å etablere seg. Ofte må man plante noen planter flere ganger. Sørg for at plantene sitter godt fast, slik at røttene får feste. Plantene vokser ofte langsommere her enn resten av hekken, men med tålmodighet vil du lykkes til slutt!

Se vårt utvalg i bøk - fra mindre barrotsplanter til tett ferdighekk på over 2 meter

Bør du legge bark langs bøkehekken? Må du gjødsle?

Vi anbefaler å legge bark langs bøkehekken. Det er flere grunner til dette:

  • Når barken brytes ned, gjødsles jorden jevnt og langsomt.
  • Barken holder på fuktigheten slik at jorden ikke tørker helt ut, noe som lett kan skje med en ny hekk.
  • Det blir mye lettere å holde ugresset borte. Med mindre sollys får ugress problemer med å vokse frem under barken. Hvis ugress allikevel skulle dukke opp, vil det da bli lettere å fjerne når jorden er myk, og roten sitter i barken.
  • Når du har lagt bark rundt hekkplantene, skal du sørge for å gi litt kalk og gjødsel én gang i året i tillegg, så får du raskt en flott hekk.

Men du bør ikke gjødsle hekken med kunstgjødsel det første året, for det kan være litt for hardt for røttene. Bark er imidlertid bra, for den brytes mye langsommere ned enn kunstgjødsel.

Hvis du ikke legger bark rundt bøkehekken, må du huske å fjerne gress og ugress rundt plantene. Disse stjeler nemlig næringen fra hekkeplantene - spesielt hvis det vokser gress under og rundt hekken.

Når hekken har stått i 1-2 år, skal du gjødsle den én gang i året; i april, så får den god næring til vekstsesongen. Hvis du også legger ut bark, vil du se hvor raskt det går! Før du vet ordet av det er hekken din blitt både høy og tett.

Må du vanne bøkehekken?

Både ja og nei. Det er viktig at du ikke vanner den nyplantede hekken for tidlig. Hvis du vanner før ca. 1 mai, risikerer du å drukne røttene, og da vil hekkplantene langsomt dø. Så vent med å bruke slangen til etter 1. mai. Det er mye vann i jorden inntil da. Resten av sommeren kan det være greit å holde jorden fuktig det første året etter planting, slik at hekken får gode vekstvilkår.

Når bør du klippe bøkehekken første gang?

Den første sesongen bør du holde hagesaksen unna. Deretter kan du, de første årene, beskjære hekken lett på sidene når den har begynt å vokse. Du må ikke beskjære hekken på toppen før den har nådd sin endelige høyde.

Når på året bør du klippe bøkehekken?

En ferdig utvokst eller nesten utvokst bøkehekk kan du klippe når den har kommet fint i gang og bladene er helt utfoldet. Dette skjer vanligvis fra juni og til utpå sensommeren. Du kan også klippe den oftere, opptil fire ganger i løpet av sesongen. Da unngår du at grenene blir for tykke, og du kan pulverisere de avklippede tynne kvistene med en vanlig plenklipper med bioklipp-funksjon.

Du kan lese mer om Bøkehekk og se vårt utvalg her

Hvor bredd må bøkehekk være?

Bøkehekken er vanligvis tett og fin hvis den "bare" er 30-40 cm bred. I begynnelsen er det ikke noe problem å holde hekken smal, men etter hvert som den blir sterkere og når full høyde, vil den begynne å vokse i bredden. Derfor er det viktig å få klippet den godt inn på slutten av sesongen, så den er klar igjen til vårens nye vekstperiode. Hvis den er blitt så bred at den trenger beskjæring, skal du vente til våren (se nedenfor).

Beskjæring av bøkehekk

Har du en bøkehekk som er blitt altfor stor? Da kan det være fristende å ta en hekksaks og klippe den helt ned, og så vente til den kommer seg igjen. I noen tilfeller går dette an, men du risikerer at hekken blir ødelagt og dør, eller i det minste trenger tre til fire år før den blir tett igjen. Her er noe du heller kan gjøre:

Toppen kan du beskjære når du vil, men hvis du klipper toppen, bør du bare klippe den ene siden og ikke begge. En bøkehekk er ikke så hardfør at den tåler altfor kraftig beskjæring, derfor anbefaler vi at du kun beskjærer én side av hekken per år. Den beste tiden for beskjæring er tidlig om våren (mars/april), før hekken begynner å blomstre og sette nye skudd. Våren etter kan du så beskjære den andre siden.


Les mer om bøkehekk og bestill planter