Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

Agnbøk - lettstelt og robust


Agnbøk (Carpinus betulus) er en lettstelt, robust hekk, med tett, frodig vekst. Hekken kan klippes smalt og vokser raskere enn bøk. 

Hekken blir tidlig grønn på våren og beholder stort sett det brune og visne bladverket over vinteren. Den skjermer sånn sett godt både sommer og vinter. 

Agnbøk trives godt i sol, men tåler også noe skygge. I tillegg er den velegnet til forblåste steder. 

Beskjæring og stell: Hekken må klippes hvert år og gjerne i både juni og august. Legg gjerne en dryppslange for å sikre god vanning av hekken. Gjødsles vår og sommer. 

Agnbøk - nesten vintergrønn 

Agnbøk ligner veldig på bøk, og er en tradisjonell type hekk som vokser over store deler av Europa. I Norge finnes det også noen få “ville” planter, men det er mest sannsynlig sånne som har “stukket av” fra hekker. Og dem er det ikke få av, for agnbøk-hekk blir stadig mer populær i Norge. 

Med sine avrundede og riflete irrgrønne blader er agnbøken sammen med bjørken selve symbolet på at våren er kommet. Ettersom året skrider frem blir bladene på agnbøken mer og mer gylne og så kopperfargede, men de siste bladene faller ikke av før de første grønne spirene titter frem igjen i april. Dette gjør at agnbøken må kunne betegnes som mer eller mindre vintergrønn, men med “nogo attåt” - et rikt fargespill fra lyse-lysegrønt til dypbrunt, så langt året er. 

Agnbøk er et tre men også en hekk 

Ja, agnbøken er spesiell hekk. Eller plante. Faktisk er den et tre, som kan bli opptil 30 meter høyt, med rett og fin stamme og en rund, elegant krone. Agnbøken kan leve godt over 300 år, og veden dens er knallhard; den hardeste typen av alle europeiske trær. Romerne brukte faktisk agnbøk til å lage stridsvogner fordi treet var så solid. Men samtidig egner den seg altså kjempegodt som hekk, for den elsker å bli klippet, stusset og beskåret. 

Så du kan si den er et allsidig vesen, og litt av en hardhaus. I tillegg til å være tilfluktssted for smådyr og hekkende fugler, tåler den så å si hva det skal være av forskjellig jordsmonn, til og med våt og leirete jord. I dette er den ganske enestående blant hekkplanter. Agnbøk vokser fortere og blir raskere tett enn vanlig bøk, særlig hvis du stusser og klipper den. Agnbøk-hekker er vanligvis 150 til 200 cm høye, men kan bli høyere. 

Agnbøk har pålerøtter, det vil si røtter som går rett ned i jorden. Det betyr at du kan plante blomster ganske nære hekken. Den eneste plassen den krever, er i dybden. Den kan også klippes smalere enn vanlig bøk. 

Hvor hurtig vokser Agnbøk? 

Når du skal plante hekk, er ofte en av de viktigste tingene å ta med i betraktning hvor raskt hekken vil vokse. Enten du vil holde naboen, en trafikkert vei eller en stygg utsikt borte, er det viktig at hekken oppnår maksimal høyde og tetthet raskt. Hekkplanter.no leverer som kjent ferdighekker, altså hekker som allerede er fullt utvokst og har oppnådd full tetthet når de kommer til deg, men hvis du vil ha en rimeligere hekk som du kan se vokse opp fra bunnen av, kan du regne med en vekst på 45 cm i året. 

Så om du velger agnbøk, vil du altså ha en ferdig utvokst hekk før du vet ordet av det. På den annen side vil du vel ikke ha en hage full av kjempetrær, så når hekken har nådd den høyden du vil, bør du klippe den - altså skjære over stammen. Da vil ikke lenger hekken vokse oppover i noen særlig grad, men heller konsentrere energien sin på å bli tettere. Etter det kan du bare stusse og “finklippe” litt én gang i året.   

Stell av agnbøk 

Som før nevnt er agnbøk nøysom og tålmodig, og klarer seg i nesten alle typer jord bortsett fra knusktørr - er jorden tørr, er det vanlig bøk som er tingen. Allikevel anbefaler vi at du blander inn kompost eller annen gjødsel sammen med plante-jorden, så agnbøken får en så god start i livet som mulig og får stå i ideelle omgivelser det første året. Etter utplantingen må du vanne hekken med jevne mellomrom det første året - dette er spesielt viktig hvis du planter ut hekken i de tørre sommermånedene.

Hva sier våre kunder?

Les kundevurderinger og se bilder av ferdigplantet Agnbøk hekk

Mer om Agnbøk - Tips og triks

Agnbøk inspirasjon - bilder og produktfilm

Vårt utvalg i Agnbøk hekkplanter

> 500 kan bestilles
Agnbøk (barrot 40-120 cm)
Agnbøk (Carpinus betulus) likner på vanlig bøk og brukes til klippede hekker, men bladene til Agnbøk er mer riflete enn vanlig bøk. Agnbøk tar relativt lite plass i bredden og hekkens røtter vokser mer nedover enn utover. Agnbøk er en robust og lite vedlikeholdskrevende hekkplante. Hekkens utseende varierer og gir liv i hagen hele året. Etter vinteren varsler friske grønne skudd at våren har kommet. På sommeren skaper Agnbøkens friske grønne farge liv i hagen og på høsten lyser Agnbøken opp med visne blader i høstfarger. Agnbøk trives best i sol eller delvis skygge og kan plantes i jord med sand- eller leirholdig tekstur. Den kan også trives i ren sand- og leirjord, så lenge du sikrer at hekken får nødvendig vann og næring. Leveres som Barrotsplanter. Barrotsplanter er lettere å få til å gro enn planter med en jordklump, samtidig som prisen ofte er rimeligere. Les mer om barrotsplanter her. Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 5

kr 59,00*
> 500 kan bestilles
Agnbøk (potte 50-225 cm)
Agnbøk (Carpinus betulus) likner på vanlig bøk og brukes til klippede hekker, men bladene til Agnbøk er mer riflete enn vanlig bøk. Agnbøk tar relativt lite plass i bredden og hekkens røtter vokser mer nedover enn utover. Agnbøk er en robust og lite vedlikeholdskrevende hekkplante. Hekkens utseende varierer og gir liv i hagen hele året. Etter vinteren varsler friske grønne skudd at våren har kommet. På sommeren skaper Agnbøkens friske grønne farge liv i hagen og på høsten lyser Agnbøken opp med visne blader i høstfarger. Agnbøk trives best i sol eller delvis skygge og kan plantes i jord med sand- eller leirholdig tekstur. Den kan også trives i ren sand- og leirjord, så lenge du sikrer at hekken får nødvendig vann og næring.  Dette er vanlige hekkplanter og passer for deg som har tid til å vente på at hekken blir tett. Plantene har en mer uregelmessig grenplassering og er mer åpne enn Prima Ferdighekk(link). Vanlige hekkplanter er klippet og passet som våre øvrige kvalitetsplanter. Etter ca. 2 år, når plantene er ferdig utvokste, vil de ha forgreinet seg og blitt en tett hekk. Antall planter pr. meter: 3-4 Herdighetssone: H4

Fra kr 109,00*
> 500 kan bestilles
Agnbøk (Ferdighekk 125 cm +)
Ferdighekk er for deg som ønsker en ferdigvokst hekk fra dag en. Vi leverer ferdighekk fra 125 - 220 cm. Du kan velge mellom to typer ferdighekk: Villa ferdighekk og Prima ferdighekk. Begge er høye og flotte hekkplanter som er tilpasset norsk klima. Den vesentligste forskjell er at Villa ferdighekkplanter kan ha litt uregelmessig grenplassering og det kan ta en stund før hekken blir 100% tett. Prima ferdighekk-plantene er tettere og skjermer bra umiddelbart etter planting. Du kan lese mer om Prima ferdighekk her (lenke). Agnbøk (Carpinus betulus) likner på vanlig bøk og brukes til klippede hekker, men bladene til Agnbøk er mer riflete enn vanlig bøk. Agnbøk tar relativt lite plass i bredden og hekkens røtter vokser mer nedover enn utover. Agnbøk er en robust og lite vedlikeholdskrevende hekkplante. Hekkens utseende varierer og gir liv i hagen hele året. Etter vinteren varsler friske grønne skudd at våren har kommet. På sommeren skaper Agnbøkens friske grønne farge liv i hagen og på høsten lyser Agnbøken opp med visne blader i høstfarger. Agnbøk trives best i sol eller delvis skygge og kan plantes i jord med sand- eller leirholdig tekstur. Kan også trives i ren sand- og leirjord, så lenge du sikrer at hekken får nødvendig vann og næring.  Herdighetssone: H4 Antall planter pr. meter: 3

Fra kr 849,00*
Agnbøk (Hekkelementer 1 meter)
Agnbøk (Carpinus betulus) likner på vanlig bøk og brukes til klippede hekker, men bladene til Agnbøk er mer riflete enn vanlig bøk. Agnbøk tar relativt lite plass i bredden og hekkens røtter vokser mer nedover enn utover. Agnbøk er en robust og lite vedlikeholdskrevende hekkplante. Hekkens utseende varierer og gir liv i hagen hele året. Etter vinteren varsler friske grønne skudd at våren har kommet. På sommeren skaper Agnbøkens friske grønne farge liv i hagen og på høsten lyser Agnbøken opp med visne blader i høstfarger. Agnbøk trives best i sol eller delvis skygge og kan plantes i jord med sand- eller leirholdig tekstur. Den kan også trives i ren sand- og leirjord, så lenge du sikrer at hekken får nødvendig vann og næring.  Hekkelementer er for deg som ønsker en ferdigvokst hekk fra dag en. Våre hekkelementer består av planter som har vokst sammen til tette elementer. Elementene leveres i bio-nedbrytelige pappesker, som settes direkte i jorden. Hvert element er 100 x 40 cm og veier ca. 100 kg.  Antall planter = antall elementer. Dvs. bestilling av 1 plante er det samme som bestilling av 1 element på 1 meter. Bestiller du 3 elementer svarer det til 3 meter. Herdighetssone: H4  

Fra kr 2 300,00*

Blog og gode råd

Tips og triks til hekk fra Hekkplanter.no

Les mer

Hvilken hekk?

Du trenger en hekk rundt eiendommen, men hva skal du velge?

Les mer