Velkommen! Vi fyller 10 år i 2024, og vi feirer med ny nettbutikk og adresse: Hekkplanter.no. Det store utvalget og vår gode service er fortsatt den samme.

Direkte fra planteskolen
Vekstgaranti
Kort, faktura eller delbetaling
Telefon: 6779 3087
Kontakt oss her

27/02/2024

Taxus_baccata__2_

Vintergrønn barlind

Barlind hekk er vakker året rundt. Om sommeren danner den et rolig bakteppe for blomstrende planter. Om vinteren utgjør de grønne skulpturelle elementer som gjør hagen interessant i den kalde årstiden.

Barlind kan brukes i nesten alle typer hager. Uansett om du vil ha en hage som er romantisk, minimalistisk, klassisk, naturpreget, japanskinspirert eller noe helt annet.

Barlind er en eviggrønn plante med nåler. Hver plante er enten en hann- eller hunnplante. Hunnplanten produserer frukt hvis blomstene er blitt bestøvet. Fruktene ligne bær. «Bæret» består av et stort frø, delvis omgitt av en frøkappe. Frøkappen er først grønn, men får etter hvert en iøynefallende rødfarge. Fugler liker godt å spise fruktene, så hvis man ønsker seg en fuglevennlig hage, er barlind et naturlig valg. Både nålene og frø er imidlertid giftige, spesielt for hester og storfe. Frøkappen er ikke giftig. Noen barlindsorter er kun hannplanter, og produserer derfor ikke frukt.

Barlind tåler mye skygge og tørke. De trenger heller ikke spesielle jordbunnsforhold og er ganske hardføre overfor vind. De tåler klipping og hard beskjæring. Andre bartrær må ikke beskjæres mer enn at det fremdeles gjenstår litt grønt. Men barlind er i stand til å sette nye skudd selv om den er beskåret helt tilbake til de bare grenene. Derfor passer den spesielt godt i hekker og som flotte, formklippede figurer.

Under barlind kan det vokse skyggetolerante skogbunnsstauder, som f.eks. hjertebergblom, Bergenia cordifolia og brunstorkenebb, Geranium phaeum, eller det kan legges et eviggrønt bunndekke av eføy, Hedera.

Les mer om Barlind og se vårt utvalg her

Forskjellige typer Barlind

Europabarlind (vanlig barlind)


Denne arten er meget mangfoldig. Den har vanligvis en bred, pyramideformet vekst, men den kan også være kuleformet, søyleformet, omvendt pyramideformet eller ha en lav, bred vekst. Hvis den har loddrett vekst, kan den med tiden bli til et omtrent 10 meter høyt og 6 meter bredt tre. Veksten er vanligvis tett, men den kan også være mer åpen.

Vanlig barlind kan brukes til mange formål: Som enkel busk/tre, buskgruppe, klippet hekk og formklipte figurer.

Bestill Europabarlind her.

Hybridbarlind 'Hicksii'

Bred, søyleformet til omvendt pyramideformet vekst. Eldre planter er litt åpne i toppen. Mange frukter.

Sorten kan brukes som enkel busk der man vil ha en barlind med frukter.

Bestill Barlind Hicksii her.

Hybridbarlind 'Hillii’


Bred søyleformet vekst. Ca. dobbelt så høy som bred. Ingen frukter.

Sorten brukes til smale, klippede hekker samt til uklippede hekker. Brukes også som enkel busk, spesielt hvis man ønsker å unngå giftige frukter.

Bestill Barlind Hillii her.

Japanbarlind

Japanbarlind er et nåletre med en utbredt, men likevel tett vekstform. Formen er rund og krypende. Greinene er korte med stive, korte mørkegrønne nåler som er lyse på undersiden.

Dette er en nøysom hekk som tåler vind, veisalt og høy luftforurensing. Japanbarlind trives best i kalkjord med god fuktighet. Hekken trives best i skygge og halvskygge, men tåler også full sol.

Bestill Japanbarlind her.